Spectrum Leeuwarden https://www.spectrumfysiotherapie.nl/ Fysiotherapiepraktijk in Leeuwarden | Uw gezondheid op de eerste plaats Fri, 01 Apr 2022 14:44:11 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.8 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/wp-content/uploads/2019/09/favicon.ico Spectrum Leeuwarden https://www.spectrumfysiotherapie.nl/ 32 32 Zo lang mogelijk klachtenvrij blijven https://www.spectrumfysiotherapie.nl/bewegen/2020/07/zo-lang-mogelijk-klachtenvrij-blijven/ Thu, 02 Jul 2020 08:19:15 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=1585 Ineens lukt het niet meer… Vaak hoor ik het zinnetje: “Maar dat doe ik altijd al zo, en het ging altijd goed”. Of: “Ik beweeg de hele dag op mijn werk, dus ik doe genoeg”. Toch ontstaan er in de loop van de tijd klachten of lukken bepaalde activiteiten niet meer. Klachtenvrij blijven lijkt moeilijk. […]

Het bericht Zo lang mogelijk klachtenvrij blijven verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Ineens lukt het niet meer…
Vaak hoor ik het zinnetje: “Maar dat doe ik altijd al zo, en het ging altijd goed”. Of: “Ik beweeg de hele dag op mijn werk, dus ik doe genoeg”. Toch ontstaan er in de loop van de tijd klachten of lukken bepaalde activiteiten niet meer. Klachtenvrij blijven lijkt moeilijk.

Vanaf ongeveer ons 35e levensjaar is de opbouwfase van ons lichaam klaar. Vanaf dan zijn de processen in ons lichaam gericht op onderhouden en veroudering. De eerste jaren merk je daar niks van. Alles gaat gewoon door. Heb je een fysiek zwaar beroep, bijvoorbeeld in de bouw, zorg of schoonmaak, dan kan het zijn dat je al “jong” klachten gaat krijgen van pijn of ongemak.

Biologische processen

Gedurende die eerste 35 jaar van je leven bouw je de belastbaarheid van je lichaam op. Die belastbaarheid is afhankelijk van een aantal factoren: erfelijkheid, mogelijk aanwezige aandoeningen/ziektes, voedingstoestand, levensstijl.

Na het 35e levensjaar neemt de belastbaarheid van ons lichaam af door allerlei biologische processen. Bijvoorbeeld kraakbeen wordt niet meer aangemaakt. Botopbouw gebeurt alleen door middel van belasting. Je longcapaciteit neemt af. Het aantal spiervezels neemt af. Je bindweefsel wordt stugger  enz. Deze processen zijn te beïnvloeden door middel van training en oefening.

Tijdens het leven wordt een bepaalde belasting van het lichaam gevraagd. Om zo lang mogelijk geen klachten te ontwikkelen is het belangrijk om de belastbaarheid van het lichaam hoger te houden dan de belasting die er gevraagd wordt.

Trainen

Training is de beste manier waarop je de belastbaarheid zo hoog mogelijk kunt houden en je langer klachtenvrij kunt blijven. Je geeft je lichaam prikkels boven op je dagelijkse activiteiten. Trainingsvormen zijn: krachttraining, coördinatietraining, conditietraining, yoga, ademhalingstraining.

Geef je het lichaam geen extra prikkels, dan komt er, sneller dan je verwacht, een moment dat de belasting hoger is dan je belastbaarheid. Wanneer dat gebeurt, merk je: Het lukt niet meer…

Dus heb je een beroep dat fysiek veel van je vraagt, maar dat je wel graag wilt blijven doen tot je pensioen, dan is het erg belangrijk om naast het werk te gaan trainen.

Na een vermoeiende dag neerploffen op de bank is heel begrijpelijk, maar doe je lichaam een plezier en ga 2 tot 3 keer in de week voor of na het werk een training doen die goed bij je past en waardoor je belastbaarheid vergroot wordt. Zo voorkom je vroegtijdige klachten van overbelasting.

Bij Spectrum Leeuwarden kunnen we je op weg helpen om klachtenvrij te blijven door te zoeken naar wat het beste bij je past. Kom eens langs of vul het formulier in, dan nemen we contact met je op.

Het bericht Zo lang mogelijk klachtenvrij blijven verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Ervaringsverhaal: Burn-out & Angst https://www.spectrumfysiotherapie.nl/burn-out/2020/05/ervaringsverhaal-burn-out-angst/ https://www.spectrumfysiotherapie.nl/burn-out/2020/05/ervaringsverhaal-burn-out-angst/#respond Mon, 04 May 2020 13:17:22 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=1505 Toen ik bij Spectrum Fysiotherapie kwam, was ik een ‘moeilijk geval’. Ik had blessures aan mijn enkel en knieën die maar niet over gingen. Daarnaast kampte ik met angst en burn-out. Mijn psychische en lichamelijk klachten versterkten elkaar op een negatieve manier. Op het dieptepunt kon ik met moeite 50 meter lopen en durfde ik […]

Het bericht Ervaringsverhaal: Burn-out & Angst verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Toen ik bij Spectrum Fysiotherapie kwam, was ik een ‘moeilijk geval’. Ik had blessures aan mijn enkel en knieën die maar niet over gingen. Daarnaast kampte ik met angst en burn-out. Mijn psychische en lichamelijk klachten versterkten elkaar op een negatieve manier. Op het dieptepunt kon ik met moeite 50 meter lopen en durfde ik mijn lichaam niet meer te belasten, bang om het ‘kapot te maken’.

Aad van der Windt was voor mij een redder in nood. Hij hielp me in kleine stapjes om meer te gaan bewegen en mijn angsten aan te gaan. In een periode van zo’n anderhalf jaar heb ik gigantische stappen gezet. Ik kreeg weer plezier in het bewegen en vertrouwen in mijn lichaam. De coaching van Aad heeft me geholpen een gezonde mindset te creëren die uitgaat van zelfvertrouwen in plaats van angst.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en ben ik weer de vitale, energieke vrouw die ik altijd was. Mijn blessures zijn bijna volledig hersteld en ik doe met veel plezier aan zwemmen, wandelen, yoga en zumba. Zonder de hulp van Spectrum was dat nooit gelukt. Bedankt!

Marit (32)

Het bericht Ervaringsverhaal: Burn-out & Angst verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
https://www.spectrumfysiotherapie.nl/burn-out/2020/05/ervaringsverhaal-burn-out-angst/feed/ 0
Het brein na kanker https://www.spectrumfysiotherapie.nl/oncologie-begeleiding/2020/03/het-brein-na-kanker/ Tue, 31 Mar 2020 12:00:07 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=1478 Het brein na kanker: “Dat ik 5 jaar later nog last zou hebben, had ik niet verwacht”. Toen Alie genezen werd verklaard van borstkanker, begon ze haar leven weer op te pakken. Maar 3 jaar na haar genezing liep ze nog steeds met klachten die dat moeilijk maakten. Niemand had haar voorbereid op de cognitieve […]

Het bericht Het brein na kanker verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Het brein na kanker: "Dat ik 5 jaar later nog last zou hebben, had ik niet verwacht".

Toen Alie genezen werd verklaard van borstkanker, begon ze haar leven weer op te pakken. Maar 3 jaar na haar genezing liep ze nog steeds met klachten die dat moeilijk maakten. Niemand had haar voorbereid op de cognitieve problemen die konden ontstaan door de kankerbehandelingen.
Spraakproblemen, vergeetachtigheid, moeite met cijfers. Ze had het allemaal, maar ze had geen idee waarom.

Kankervrij

Op het moment dat je dat hoort, heb je eigenlijk geen idee wat je nog te wachten staat. Ik in elk geval niet. Maar de kanker was weg en mijn lichaam kon weer met een schone lei beginnen. Tenminste, dat dacht ik toen, in de zomer van 2014. Maar dat ik 5 jaar later nog last zou hebben van de naweeën van de behandelingen, had ik toen nooit verwacht.”

Rampscenario

“Vanwege mijn werk als militair werd ik in 2013 uitgezonden naar Curaçao. Wat een droom. Mijn man en ik vertrokken met ons hele hebben en houden naar de zon. Door alle hectiek van de verhuizing sloeg ik al enige tijd mijn borstcontrole over. Ik deed het voorheen een paar keer per jaar, gewoon zelf. Dan voelde en keek ik of er afwijkende dingen waren. Eenmaal gesetteld op de Antillen begon ik daar weer mee en meteen voelde ik een verandering. Er zat een ronding in mijn rechterborst die ik niet herkende. Ik besloot naar de arts te gaan en de punctie bevestigde het rampscenario in mijn hoofd: borstkanker.”

Een hogesnelheidstrein

“En daar zit je dan. Op Curaçao. We zaten er pas 6 maanden en zouden pas over 4 jaar terug naar Nederland verhuizen. Halsoverkop pakten we dan ook snel 2 koffers en onze kat. We hadden geen idee hoe lang het zou duren. Eenmaal in Nederland bleek dat ik een uitzaaiing had en het traject waar we in zouden gaan langer kon duren dan we voorheen dachten. Het is alsof je een hogesnelheidstrein in stapt. Alle stations raast hij voorbij en je hebt geen idee wanneer je er weer uit mag.”

Terug naar Curaçao

“Het hele pakket kreeg ik: chemo’s, een operatie, bestraling en hormonale therapie. Dat is zwaar, maar het bleek succesvol. In een halfjaar tijd was ik kankervrij en vertrokken we weer naar Curaçao. In de koffer onze spullen en strips vol pillen. Hormonale therapie: mijn antikankerpillen.”
“Eenmaal op Curaçao pakte ik het leven weer op. Ik ging een re-integratietraject in en binnen 5 maanden was ik weer fulltime aan de slag. Dat viel niet mee, want zoals ik van tevoren had verwacht, komt kanker met een behoorlijke nasleep. Ineens kwam het besef: wat is er gebeurd? Ik had dood kunnen gaan. Hoe moet ik nu verder? Ik vertrouw mijn lichaam nooit meer.”

Vergeetachtig

“Mijn lichaam voelde niet meer zo veilig en vanzelfsprekend gezond als dat altijd het geval was. En ook mijn hoofd bleek niet de oude. Ik was verward en vergat álles. Maar goed. Ik was dan ook zwaar depressief en had een flinke emotionele klap gehad. Dat zou vast wel over gaan.”
“Dat ging het niet. Het ging van kwaad tot erger. De belangrijkste dingen vergat ik. Hele gesprekken, mensen die ik moest ophalen, werkopdrachten. Er bleef in mijn brein niets van over. Zelfs als iemand me aan ons gesprek probeerde te herinneren bleef het leeg. Ik leerde mezelf aan om daarom overal briefjes te hangen met belangrijke dingen. Ook cijfers waren een probleem. Pagina’s met financiën waren 1 grote, grijze massa voor me. Ik werd er gek van. Daarbij leek mijn spraak soms niet meer te functioneren. In gesprekken hoorde ik mezelf dingen zeggen, die ik helemaal niet bedoelde. Wat gebeurde er? Niemand had me hierop voorbereid en dus wijdde ik alles aan de situatie. Er was veel gebeurd en mentaal moest dat nog een plekje krijgen.”

Alles op zijn plek

“Totdat ik in het ziekenhuis in Nederland kwam voor mijn jaarlijkse controle. Op de vraag hoe het met me ging vertelde ik over mijn probleem en werd dit niet meteen afgedaan als bijeffect van de emotionele klap. In plaats daarvan werd ik doorgestuurd naar Sanne Schagen, een neuropsycholoog in het Antoni van Leeuwenhoek die onderzoek doet naar de effecten van kankerbehandeling op het brein. En daar viel alles op z’n plek.”

Rust en grenzen aangeven

“Wat mij daar duidelijk werd is dat de behandeling tegen kanker soms veranderingen in het brein teweeg kan brengen. Ik deed allemaal tests, waaruit bleek dat dit bij mij het geval was. Op dat moment kwam er zo’n rust over me heen. Zie je wel, dacht ik, ik hoef niet te twijfelen aan mezelf. Er is gewoon een verklaring. Het heeft een naam. En ik kan er nu eindelijk iets aan doen.”
“Sanne raadde mij aan er met mijn werkgever over te praten. Dat heeft me enorm geholpen. Ik werk in een milieu waarin je jezelf snel voorbijrent. Zeker ik heb daar een handje van. Sinds ik erover heb gepraat op de werkvloer wordt er heel veel rekening met me gehouden. Ik werk vaker een dag thuis, krijg meer tijd om dingen te doen en krijg minder opdrachten tegelijk op m’n bordje. Soms ben ik voor werk een aantal weken weg om te varen. Dan maken we dagen van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Tegenwoordig geef ik aan wanneer het klaar is voor mij. De ene keer is dit vroeg op de avond, de andere keer is dit later. Anders red ik het niet. Dat accepteren mijn collega’s gelukkig, waardoor ik veel beter kan herstellen.”

Opluchting

“Dat ik na zo’n lange tijd nog problemen zou ervaren, had ik nooit verwacht. Dat dit soort problemen niet alleen kan ontstaan door de emotionele klap, maar ook door de behandeling, wist ik niet. Voor mij is het een opluchting geweest om te weten dat cognitieve problemen na kanker vaker voorkomen en dat er vaak iets aan te doen is.”
“Ik vind het belangrijk dat het voor meer mensen bekend wordt dat dit soort problemen zich voor kan doen. Ik denk dat er veel ex-kankerpatiënten zijn die net zo aan zichzelf twijfelen als ik heb gedaan. Stop met twijfelen en deel het. Ga naar het ziekenhuis, vraag het aan je arts. Je kunt er iets tegen doen, maar geef jezelf de tijd.”

Wat zegt de neuropsycholoog?

Professor en neuropsycholoog in het Antoni van Leeuwenhoek, Sanne Schagen, doet onderzoek naar de effecten van kanker en kankerbehandeling op het brein en het ontstaan van cognitieve klachten.
Schagen: “Eigenlijk zijn er 2 type patiënten bij dit probleem. Het 1e type is een patiënt met een hersentumor of uitzaaiingen in de hersenen. Als de ziekte zich in het hoofd bevindt kan het natuurlijk al voorkomen dat daar cognitieve problemen van komen. Daarbij zal de behandeling hierbij zich direct op het hoofd concentreren. Bestralingen of operaties in het hoofd kunnen een gunstige invloed hebben op de hersenen door het verwijderen of verkleinen van de tumor. Soms kunnen deze behandelingen echter ook effect hebben op de gezonde cellen, waardoor cognitieve problemen kunnen ontstaan.”

Mentale toestand

“Het 2e type patiënt is een patiënt als Alie. Dit is iemand die kanker elders in het lichaam heeft. Bij dit type patiënt ontwikkelt een veel kleinere groep cognitieve problemen, maar dit komt wel voor. Lang was het bij deze groep onduidelijk hoe dat kwam, aangezien de behandelingen zich richten op andere plekken in het lichaam dan het brein. Daarom hebben we hier de laatste jaren onderzoek naar gedaan. Daaruit is gebleken dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor cognitieve problemen bij deze mensen. Ten 1e kunnen de problemen voortkomen uit de mentale toestand van dit type patiënt. Iemand die kanker heeft gehad is vaak somber, angstig of vermoeid. Dat kan een reden zijn voor cognitieve problemen.”

Bloed-hersenbarrière

“De 2e reden is de kankerbehandeling. Onze hersenen worden beschermd door een bloed-hersenbarrière. Dit is een functie die ervoor zorgt dat van sommige stoffen niet dezelfde hoeveelheid in de hersenen terechtkomt als in het lichaam. Als we bijvoorbeeld alcohol drinken, zorgt dit ervoor dat we niet dezelfde concentratie alcohol in onze hersenen krijgen als in ons bloed. Voor chemotherapie is dat hetzelfde. Maar nu hebben we gemerkt dat sommige chemo toch soms in staat is om over die barrière heen te komen en zo in de hersenen terechtkomt. Daar kan het een negatief effect hebben.”

Antihormonale therapie

“Bij hormonale therapie werkt dat weer anders. Zo krijgen mensen in het geval van borstkanker een antihormonale therapie toegediend. Veel soorten (borst)kanker worden gestimuleerd door bepaalde hormonen en bij zo’n antihormonale therapie wordt de aanmaak of de functie van dat hormoon geremd. Op die manier kan de groei van de tumor stoppen, omdat de hormonen die dit ondersteunen niet meer aangemaakt worden. Wel zijn hormonen belangrijk voor het functioneren van onze hersenen. Op het moment wordt onderzoek gedaan of zo’n antihormonale therapie kan bijdragen aan cognitieve problemen.”

Goed te verhelpen

“Vaak blijft het lastig om te zeggen waar de oorzaak van de problemen echt ligt. Misschien is het de behandeling, misschien de emotionele klap en misschien wel een combinatie van beide. Kanker krijgen en de behandeling ertegen is een lang traject. Het is moeilijk om aan te wijzen welk onderdeel van de rit ervoor heeft gezorgd dat je breinfunctie in de war is gebracht. Wel is het daarom extra belangrijk om langs een arts te gaan en duidelijkheid te krijgen. Vaak kan het een opluchting zijn om te horen waar het nou echt door komt. Maar belangrijker dan dat is eigenlijk vaak nog: wat zijn de precieze klachten en wat voor concrete acties kan iemand ondernemen om er vanaf te komen? Vaak worden de effecten van kankerbehandeling makkelijk als reden voor de problemen aangenomen, wat mensen weerhoudt om aan hun problemen te gaan werken. Dat is zonde. Want wat de oorzaak ook is, cognitieve klachten zijn vaak goed te verhelpen, mits mensen maar bereid zijn om gericht aan het probleem te werken.”

Bespreek het

“Vaak blijft het lastig om bij patiënten zoals Alie te zeggen waar de oorzaak van de problemen ligt. Misschien is het de behandeling, misschien de emotionele klap en misschien wel een combinatie van beide. Vaak worden dit soort klachten op den duur vanzelf minder. Wanneer dat niet zo is, is het goed om met een (neuro)psycholoog nader te kijken naar de klachten en te bespreken wat voor concrete acties iemand kan ondernemen om hier minder last van te hebben. Het is daarom goed om cognitieve klachten met de arts te bespreken. Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat kankerbehandeling – waaronder chemotherapie – genezingskansen aanzienlijk kan vergroten, en dat maar een klein deel van de patiënten te maken krijgt met dergelijke klachten na de behandeling. Dit is dus nooit een reden om de behandeling niet te ondergaan.”
In het Antoni van Leeuwenhoek wordt langdurig onderzoek gedaan naar de effecten van kanker en kankerbehandeling op het brein. Omdat er nog weinig bekendheid is over cognitieve problemen na kanker(behandeling), heeft het Antoni van Leeuwenhoek verschillende initiatieven opgezet om de bekendheid te vergroten. Meer informatie hierover en video’s van ex-kankerpatiënten vind je op de website van het AVL

Gepubliceerd in de Libelle – Interviews: Eva Breda

Het bericht Het brein na kanker verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Bewegen als medicijn https://www.spectrumfysiotherapie.nl/bewegen/2020/02/bewegen-als-medicijn/ Tue, 11 Feb 2020 13:38:02 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=1290 In het zomernummer van ild care today in 2016 vroeg professor Anne Holland terecht aandacht voor exercise rehabilitation for interstitial lung disease.1 Haar adviezen zijn gebaseerd op onderzoek waarin wordt aangetoond dat de gezondheid en het welbevinden van ild patiënten duidelijk kan worden verbeterd door lichamelijke oefeningen en beweging. Dat geldt niet alleen voor ild […]

Het bericht Bewegen als medicijn verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

In het zomernummer van ild care today in 2016 vroeg professor Anne Holland terecht aandacht voor exercise rehabilitation for interstitial lung disease.1 Haar adviezen zijn gebaseerd op onderzoek waarin wordt aangetoond dat de gezondheid en het welbevinden van ild patiënten duidelijk kan worden verbeterd door lichamelijke oefeningen en beweging. Dat geldt niet alleen voor ild maar evenzeer voor veel voorkomende hart- en vaatziekten, COPD, diabetes type 2 en voor de ongemakken van het ouder worden. Bewegen heeft daarbij niet alleen een preventief effect maar is ook onderdeel van de behandeling:
bewegen als medicijn.

Oefenen en bewegen​

De oorsprong van die opvatting over bewegen lijkt recent uit de Verenigde Staten te komen. Eind vorige eeuw verschenen daar meerdere studies waarin
werd aangetoond dat de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten, longziekten en diabetes hoger was bij een zittende leefstijl en dat de ernst van de ziekte en ook de sterfte konden afnemen door een programma met oefenen en bewegen. Daarop hebben de machtige American Medical Asociation en de American College of Sports Medicine in 2007 het initiatief genomen voor het programma Exercise is Medicine (EIM).2

Bewegen in Nederland

Nederland volgde die EIM beweging. De Gezondheidsraad heeft in 2017 een bewegingsrichtlijn uitgebracht. We moeten om gezond te blijven op zijn minst een half- tot een uur per dag lichamelijke inspanning verrichten op het niveau van stevig doorwandelen, rondjes van minder dan tien minuten tellen daarbij niet mee. We moeten spierversterkende oefeningen doen minstens twee keer per week en op oudere leeftijd oefeningen doen om het
evenwicht te bewaren. ‘Zitten is het nieuwe roken’ is de bijpassende slogan.
De bewegingsadviezen en de richtlijn lijken ook aan te slaan. Ik woon tegenover het mooie Jekerdal in Maastricht en zie daar veel wandelaars, die ondanks het voorgeschreven stevige tempo, worden ingehaald door grote groepen joggers in de meest wonderlijke pakjes.
Op verschillende wandelroutes in de omgeving staan aanwijzingen voor rek- en strekoefeningen en er wordt ook flink water gedronken onderweg. Enkele malen per jaar loopt het dal vol met heel veel wandelaars voor goede doelen en voor de triathlon. Bewegen lijkt een nieuwe verworvenheid van deze tijd. De moderne mens is pas tot inzicht gekomen dat bewegen goed voor onze gezondheid is en de moderne mens volgt nu ook de bewegingsrichtlijn van onze overheid op. Niets is minder waar.

 

Doorlopende geschiedenis​

Het inzicht dat bewegen goed is voor de gezondheid is zo oud als de geschiedenis van de geneeskunde. Daarbij vallen drie aspecten van de bewegingsadviezen op die in de loop van 2500 jaar geschiedenis onveranderd en constant zijn gebleven:

(a) om gezond te blijven of weer gezond te worden is matig intensief bewegen een goed medicijn,
(b) bewegingsadviezen zijn in de loop van de geschiedenis vooral gegeven aan een bevoorrechte toplaag in de maatschappij,
(c) de goedbedoelde richtlijnen worden meestal niet opgevolgd.

Vanuit mijn belangstelling voor de geschiedenis van de geneeskunde zal ik daarvan een aantal voorbeelden bespreken.

Lees hier het hele verhaal dat geschreven is door Prof. Dr. Harry Hillen en is gepubliceerd in ILD Care Today – December 2019

Het bericht Bewegen als medicijn verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Vermoeidheid tijdens en na kanker https://www.spectrumfysiotherapie.nl/oncologie-begeleiding/2019/09/vermoeidheid-tijdens-en-na-kanker/ Tue, 17 Sep 2019 11:46:13 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=589 Als je kanker hebt (gehad) word je dikwijls geconfronteerd met intense en onvoorspelbare vermoeidheid. Bijvoorbeeld zoals na een flinke inspanning. In samenwerking met stichting OncoSupport begeleiden wij (ex-)kankerpatiënten. Dit doen wij met speciale beweeg- en coachprogramma’s. Lees meer over wat de oncologie begeleiding bij Spectrum Leeuwarden inhoudt. Leven met onzekerheid Als je geneest van kanker […]

Het bericht Vermoeidheid tijdens en na kanker verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Als je kanker hebt (gehad) word je dikwijls geconfronteerd met intense en onvoorspelbare vermoeidheid. Bijvoorbeeld zoals na een flinke inspanning. In samenwerking met stichting OncoSupport begeleiden wij (ex-)kankerpatiënten. Dit doen wij met speciale beweeg- en coachprogramma’s. Lees meer over wat de oncologie begeleiding bij Spectrum Leeuwarden inhoudt.

Leven met onzekerheid

Als je geneest van kanker ben je dankbaar en blij. Toch leef je je hele verdere leven in onzekerheid. Die onzekerheid tekent je verdere leven. Ook heeft het een grote impact op het psychosociale welzijn. Als de medische zorg is afgerond en je verlaat het ziekenhuis wordt je voor je gevoel teruggeworpen op je eigen omgeving. In deze situatie, meestal rond een maand of zes, is er behoefte aan ondersteuning en informatie. Bij Spectrum Leeuwarden richten wij ons op de specifieke behoeften van het individu. Centraal in de behandeling staat het creëren van een actieve houding.

Vermoeidheid & beweging

Een van de meest voorkomende klachten is vermoeidheid. Tot ver na een behandeling kan extreme vermoeidheid zich voordoen. Deze vermoeidheid is heviger dan normale vermoeidheid, zoals die na flinke inspanning. Het gaat niet makkelijk weg na rust of slaap. Het beheerst je leven. Herstel verloopt moeizaam. Veel mensen houden dit gevoel mogelijk de rest van hun leven. Het dagelijks functioneren en arbeidsre-integratie worden hierdoor in mindere of meerdere mate (blijvend) beperkt. Hoewel veel mensen het niet verwachten, is bewegen juist een goede manier om deze vermoeidheid tegen te gaan. Fysieke activiteit, mits goed gedoseerd, helpt de vermoeidheid en andere klachten te bestrijden. Het is niet alleen goed voor het lichaam, het verbetert ook de stemming.

Onco-Active

Sinds 1995 begeleiden de therapeuten van Spectrum Leeuwarden mensen met (post-)oncologieklachten. Met een speciaal beweeg- en coachprogramma, ‘Onco-Active’, worden klachten bestreden. ‘Onco-Active’ is een programma dat op maat kan worden gemaakt. Hierdoor is het geschikt voor iedere (ex)kankerpatiënt.

OncoSupport

Door middel van een uitgebreide intake wordt gekeken wat de patiënt nodig heeft en wordt een specifiek en passend behandelprogramma gemaakt. Spectrum Leeuwarden werkt hiervoor ook samen met de stichting OncoSupport. Deze stichting zet zich in om mensen die geconfronteerd worden met kanker te ondersteunen. Na de diagnose en behandeling van kanker kost het veel moeite het leven nieuwe inhoud en vorm te geven. Want de mens is van origine een sociaal wezen. Mensen hebben mensen nodig. Juist mensen met empathie en mensen die uit eigen ervaring spreken kunnen degenen die geconfronteerd worden met deze ziekte helpen. Stichting OncoSupport brengt deze mensen samen, organiseert verschillende inspirerende projecten en activiteiten en verschaft mensen van informatie.

Fysiotherapie & kanker

We hebben geconstateerd dat beweging helpt tegen vermoeidheid. De fysiotherapeuten van Spectrum Leeuwarden helpen u graag weer in beweging te komen door middel van het Onco-Active behandelprogramma. Wij staan u graag te woord voor al uw vragen over het Onco-Active programma en overige vragen over oncologiebehandelingen in samenwerking met OncoSupport.

Het bericht Vermoeidheid tijdens en na kanker verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Gezondheid: de taal van het lichaam https://www.spectrumfysiotherapie.nl/gezond-ouder-worden/2019/07/gezondheid-de-taal-van-het-lichaam/ Tue, 30 Jul 2019 12:14:34 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=615 In onze praktijk behandelen we dagelijks mensen met werkgerelateerde klachten. Zo kan er veel pijn aan de rug en nek ontstaan door langdurig achter de computer te zitten. Lichamelijk inspannende arbeid kan ook aanleiding zijn voor bepaalde klachten. Wat misschien niet zo snel bij u op komt als u de woorden “arbeidsgerelateerde klachten” hoort zijn […]

Het bericht Gezondheid: de taal van het lichaam verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

In onze praktijk behandelen we dagelijks mensen met werkgerelateerde klachten. Zo kan er veel pijn aan de rug en nek ontstaan door langdurig achter de computer te zitten. Lichamelijk inspannende arbeid kan ook aanleiding zijn voor bepaalde klachten.

Wat misschien niet zo snel bij u op komt als u de woorden “arbeidsgerelateerde klachten” hoort zijn bijvoorbeeld een burn-out, een overspannen gevoel en stress ervaren. Hoe wordt en blijft je gezondheid in balans?

De balans in uw positieve gezondheid

Meer dan een miljoen werknemers in Nederland krijgen een burn-out, raken overspannen en ervaren veel stressklachten! Wanneer deze gevoelens niet voldoende onder de aandacht worden gebracht wordt de kans op uitval steeds groter. Het lichaam praat namelijk tegen ons want het lichaam geeft haar grenzen aan. Maar als wij niet naar ons lichaam luisteren zal zij zich op een gegeven moment ‘afsluiten’. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je positieve gezondheid in balans is.

U denkt misschien “Wat is positieve gezondheid?”. De positieve gezondheid omvat zowel uw lichamelijke, psychische, sociale en spirituele gezondheidsaspecten. Wanneer de verschillende aspecten uit balans raken worden we ziek. We kunnen merken dat het uit balans raakt wanneer we luisteren naar wat ons lichaam ons probeert te vertellen.

Luister naar uw lichaam

Ieder mens is uniek. Daarom ‘praat’ ieders lichaam in haar eigen ‘taal’. Het is aan ons om de taal van ons lichaam te leren begrijpen. Wanneer we tegen een burn-out aanzitten of dreigen uit te vallen op het werk kan dit worden herkend aan kleine veranderingen. Misschien ervaart u dat u steeds slechter slaapt, een vervelend gevoel in uw onderbuik ervaart, een vermindering in uw enthousiasme opmerkt of het gevoel dat u steeds maar dingen “moet”. Zo zijn er nog veel meer subtiele veranderingen waaraan u kunt merken dat u minder belastbaar aan het worden bent. Zo kunt u merken dat de belasting op uw positieve gezondheid zwaarder wordt dan uw belastbaarheid. Met andere woorden: uw last wordt groter dan uw kracht.

Stress- en burn-out Coach

Zoals genoemd bestaat de positieve gezondheid uit verschillende aspecten die het liefst in balans moeten zijn. De balans vinden is echter niet makkelijk. Daarom bestaan er stress- en burn-out coaches. De coach helpt u de taal van uw lichaam te leren interpreteren. Hij brengt de symptomen terug naar de oorzaak en helpt u op weg naar een positieve gezondheid dat geheel in balans is. Bij Spectrum Leeuwarden bent met alle soorten arbeidsgerelateerde klachten aan het juiste adres. Heeft u nog vragen over wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied van coaching? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten!

Het bericht Gezondheid: de taal van het lichaam verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
De basis van een gezond lichaam: voeding https://www.spectrumfysiotherapie.nl/afvallen-en-lifestyle/2019/05/de-basis-van-een-gezond-lichaam-voeding/ Thu, 23 May 2019 11:52:30 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=595 U kent het spreekwoord “Je bent wat je eet” vast en zeker. Dat is ook niet zomaar een spreekwoord, iedere zeven jaar bent u eigenaar van een ‘nieuw’ lichaam. Iedere cel in het lichaam is dan namelijk vervangen. Misschien wist u het nog niet, maar uw voedselinname heeft grote invloed op uw cellen. De cel […]

Het bericht De basis van een gezond lichaam: voeding verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

U kent het spreekwoord “Je bent wat je eet” vast en zeker. Dat is ook niet zomaar een spreekwoord, iedere zeven jaar bent u eigenaar van een ‘nieuw’ lichaam. Iedere cel in het lichaam is dan namelijk vervangen.

Misschien wist u het nog niet, maar uw voedselinname heeft grote invloed op uw cellen. De cel neemt de voedingsstoffen in kleine deeltjes op. ‘Verkeerde’ voeding kan voor ontregeling in de cellen zorgen. De cellen stoppen dan bijvoorbeeld met delen, of ze delen juist te snel. Ontregeling in de cellen heeft op zijn beurt weer veel invloed op verschillende aspecten van het lichaam, zoals o.a. emoties, vermoeidheid en energie. Hierdoor vormt voeding dus de basis van een gezond lichaam.

Voeding is persoonlijk

Ieder mens is verschillend en reageert anders op voeding. Ieder mens heeft ook verschillende behoeften op het gebied van voedingsstoffen. U heeft vast wel een vriend of vriendin die erg veel kan eten en toch slank blijft, terwijl u misschien juist snel aankomt. Zo ziet u maar dat wat voor de een gezonde voedingsstoffen zijn kan voor de ander een negatieve uitwerking hebben. Daarom is het belangrijk dat uw voeding afgestemd wordt op uw lichaam, uw behoeften en uw doelen. Omdat een voeding zo sterk afhangt van het individu is het moeilijk om er in uw eentje achter te komen wat uw lichaam nou precies nodig heeft. Gelukkig is hiervoor hulp beschikbaar en hoeft u het dus helemaal niet in uw eentje te doen!

De rol van een diëtist

Het is een grote misvatting dat u alleen naar een diëtist gaat wanneer u wilt afvallen. Een diëtist helpt u bij het leggen van een gezonde basis voor een gezond lichaam door te beginnen met het analyseren van uw voedingsgewoonten. Ook kan een diëtist gericht voedingsadvies geven en een persoonlijk plan van aanpak voor u maken. Want gezond eten legt de basis voor een gezond lichaam met voldoende weerstand en een mooie energiebalans. Daarnaast begeleidt de diëtist de mensen bij het veranderen van hun voedingsgedrag, zodat zij gezonder gaan leven en beter in hun vel gaan zitten.

Voedingsadvies in hartje Leeuwarden

Bij Spectrum hebben wij een unieke kijk op een ‘gezond lichaam’. Door de samenwerking tussen de diëtist, onze voedingstherapeut en onze voedingswetenschapper wordt de situatie niet alleen vanuit de diëtiek bekeken maar vooral ook vanuit het holistische, biochemische optiek. Alleen wanneer de situatie vanuit deze drie optieken wordt onderzocht vanuit de wetenschap kunt u verzekerd zijn van een oplossing.

In de praktijk worden mensen geholpen met allerlei soorten klachten. Naast overgewicht kunnen ook patiënten met diabetes, maag- en darmklachten, zoals de ziekte van Crohn of Collitus Ulcerosa, en hart- en vaatziekten bij de voedingsdeskundigen terecht. De diëtist houdt zich dan ook vooral bezig met voeding in relatie tot ziekte en gezondheid en onderzoekt samen met de patiënt welke voeding van belang is. Er wordt altijd een individueel advies gegeven: persoonlijk en op maat. Daarbij wordt er natuurlijk rekening gehouden met de persoonlijke wensen én met de eigen mogelijkheden.

Start vandaag met het leggen van een gezonde basis voor een gezond lichaam bij Spectrum Fysiotherapie!

Het bericht De basis van een gezond lichaam: voeding verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Wees rugpijn de baas! https://www.spectrumfysiotherapie.nl/rugpijn/2019/03/wees-rugpijn-de-baas/ Tue, 26 Mar 2019 11:33:10 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=569 Nek- en rugklachten kunnen heel vervelend zijn. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat u beperkt wordt in uw dagelijkse activiteiten. U bent zeker niet de enige die last heeft van nek- of rugpijn. Onderzoek toont aan dat bijna 2 miljoen Nederlanders regelmatig een zeurende of stekende pijn in de nek of rug ervaren. Deze klachten […]

Het bericht Wees rugpijn de baas! verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Nek- en rugklachten kunnen heel vervelend zijn. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat u beperkt wordt in uw dagelijkse activiteiten. U bent zeker niet de enige die last heeft van nek- of rugpijn. Onderzoek toont aan dat bijna 2 miljoen Nederlanders regelmatig een zeurende of stekende pijn in de nek of rug ervaren.

Deze klachten zetten het plezier van het bewegen onder druk, maar gelukkig is er een oplossing: fysiotherapie! In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten rugklachten, de behandeling van rugpijn en hoe dit bij Spectrum Leeuwarden te werk gaat.

Soorten rugklachten

Rugklachten zijn onder te verdelen in 4 verschillende soorten. Alle soorten nek -en rugklachten behandelen wij regelmatig in onze praktijk.

  • Specifieke rugklachten: Klachten met een duidelijk oorzaak met zichtbare weefselschade.
  • Aspecifieke rugklachten: Klachten zonder duidelijk oorzaak en zonder zichtbare weefselschade.
  • Acute rugklachten: Klachten die korter dan 6 weken aanwezig zijn.
  • Chronische rugklachten: Klachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn.

De verschillende soorten klachten worden op verschillende manieren behandeld. Wij stellen daarbij de patiënt centraal. Elk persoon is namelijk uniek en voor elk persoon ontwikkelen wij daarom een uniek behandelingsplan dat afgestemd is op het individu. Door de persoonlijke aanpak helpen wij u van uw klachten af en worden nieuwe klachten voorkomen.

Chronische rugklachten

Spectrum Leeuwarden heeft zich de laatste twintig jaar ingespannen om de chronische pijn te bestrijden binnen de volledige mogelijkheden van de fysiotherapie. Het is namelijk een groot misverstand dat chronische rugpijn niet te verhelpen zijn. Met doorzettingsvermogen en een gedreven therapeut zetten we samen concrete stappen richting herstel. Onderzoek toont aan dat er een duidelijke relatie is tussen pijn, verminderde conditie en mentale processen (zoals overbelasting). De behandeling richt zich daarom ook op een stuk bewustwording. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar maakt u maar geen zorgen. Samen maken wij een plan dat perfect aansluit op uw wensen en behoeften. Voor meer informatie over de behandeling van chronische pijn klikt u hier.

De Fysiotherapeuten van Spectrum Leeuwarden

De gepassioneerde zorgverleners van Spectrum Leeuwarden zijn gespecialiseerd in de verschillende soorten nek- en rugklachten en kunnen daarom samen met u een afgestemd behandelingsplan samenstellen. Als enige fysiotherapiepraktijk behandelen wij chronische rugklachten o.a. met de Flexchair en de Mulligan-therapie. De Flexchair bootst bewegingen van de rug na die versterkend werken op ons diepe spiersysteem rondom de wervelkolom waardoor lang bestaande en vaak hardnekkige en invaliderende klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen. In specifieke gevallen helpt een bijzondere vorm van ontspanningstherapie, namelijk Fysioflow. Fysioflow is een vorm van yoga die zorgt voor souplesse en ontspanning.

Wij geloven in behandelen met menselijk maat en gebruiken therapie welke verder gaat dan de gewone fysiotherapie. Wij stellen uw belangen voorop en houden het persoonlijk contact hoog in het vaandel. De vak gedreven experts van Spectrum Leeuwarden staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten of via de website met behulp van het contactformulier.

Het bericht Wees rugpijn de baas! verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Beweging en uw gezondheid https://www.spectrumfysiotherapie.nl/afvallen-en-lifestyle/2018/12/beweging-en-uw-gezondheid/ Mon, 10 Dec 2018 11:53:04 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=594 Bij Spectrum Leeuwarden weten wij als geen ander wat het belang van voldoende beweging is. Per dag een half uur bewegen doet al wonderen voor uw gezondheid! Wij vertellen u in dit artikel over de vele positieve effecten van voldoende beweging. Bewegen houdt cholesterol in balans Cholesterol is een van de bouwstenen voor onze cellen. Het […]

Het bericht Beweging en uw gezondheid verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Bij Spectrum Leeuwarden weten wij als geen ander wat het belang van voldoende beweging is. Per dag een half uur bewegen doet al wonderen voor uw gezondheid! Wij vertellen u in dit artikel over de vele positieve effecten van voldoende beweging.

Bewegen houdt cholesterol in balans

Cholesterol is een van de bouwstenen voor onze cellen. Het is belangrijk dat het cholesterolgehalte in uw bloed in balans blijft. Raakt het cholesterolgehalte uit balans dan kunnen cholesterol deeltjes zich in de wanden van slagaders nestelen. Daardoor kunnen de aderen vernauwd raken. Hoog cholesterol kan erfelijk bepaald zijn. Ook kan het tot stand komen wanneer u veel verzadigd vet eet. Een hoog cholesterol wordt daarom niet alleen aangepakt met een gezond dieet maar in combinatie met beweging! Beweging verlaagt uw cholesterolgehalte. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind.

Bewegen helpt u ontspannen

Door te bewegen gaat uw hartslag omhoog. Hierdoor gaat het bloed sneller door de spieren stromen. Die versnelde stroming zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen. Na de inspanning kunnen de spieren zich beter ontspannen. Daardoor kunt u zich zowel fysiek als mentaal ontspannen. Wanneer u zich beter kunt ontspannen zult u waarschijnlijk ook beter slapen en uitgerust wakker worden. Eventuele spanningen gedurende de dag kan je dan ook beter aan.

Bewegen houdt het gewicht op peil

Door voldoende beweging beschermt u zichzelf tegen een groot aantal gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk door overgewicht. Hoe meer u beweegt, hoe makkelijker uw gewicht op peil te houden is. Wanneer het gewicht op peil is voelt u zich fit. Dit heeft  meestal een zeer positief effect op uw zelfvertrouwen. Een gezond gewicht is tevens van belang voor gezonde botten en gewrichten.

Beweging bij Spectrum Leeuwarden

Bij Spectrum Leeuwarden zijn wij specialist op het gebied van het creëren van een gezonde leefstijl. In de meer dan 30 jaar dat de praktijk nu bestaat is Spectrum Leeuwarden uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige praktijken in Leeuwarden. Met een eigen diëtiste, (sport)fysiotherapeuten en sportinstructeurs bieden wij zowel begeleiding en advies op het gebied van afvallen, chronische pijn, arbeid gerelateerde klachten en gezond ouder worden! Alle behandelingen van Spectrum Leeuwarden zijn daarnaast gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Neem gerust contact op met een van onze specialisten voor al uw vragen met betrekking tot het creëren en/of behouden van een gezonde leefstijl.

Het bericht Beweging en uw gezondheid verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>
Vitaliteit, ook op latere leeftijd https://www.spectrumfysiotherapie.nl/gezond-ouder-worden/2018/09/vitaliteit-ook-op-latere-leeftijd/ Sun, 09 Sep 2018 12:18:13 +0000 https://www.spectrumfysiotherapie.nl/?p=620 Gezond ouder worden. Wie wil dat nou niet? Goede fysiotherapie en een actieve leefstijl zorgen voor vitaliteit. Ook op latere leeftijd. Onze praktijk in Leeuwarden helpt. Klachten verminderen én voorkomen Als je ouder wordt neemt het aantal beperkingen toe. Want meer dan 20% van de mensen van 65 jaar en ouder, kan door fysieke klachten […]

Het bericht Vitaliteit, ook op latere leeftijd verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>

Gezond ouder worden. Wie wil dat nou niet? Goede fysiotherapie en een actieve leefstijl zorgen voor vitaliteit. Ook op latere leeftijd. Onze praktijk in Leeuwarden helpt.

Klachten verminderen én voorkomen

Als je ouder wordt neemt het aantal beperkingen toe. Want meer dan 20% van de mensen van 65 jaar en ouder, kan door fysieke klachten in het dagelijkse leven niet meer normaal functioneren. Echter, met fysiotherapie kunnen de klachten van deze mensen verminderd en voorkomen worden.

Een té rustige levensstijl is de belangrijkste oorzaak van versnelde (lichamelijke) achteruitgang. Met name voor mensen van 55 jaar en ouder geldt: stilstand is achteruitgang.
Met fysiotherapie voor ouderen wordt er gezorgd voor voldoende en passende beweging voor iedereen boven de 55 jaar.

Gezond ouder worden begint met een actieve leefstijl

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat op oudere leeftijd nog veel te (her-)winnen is door een actieve leefstijl te onderhouden of te ontwikkelen. Fysiotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vitaliteit.

Geriatrie fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich op ouderen die klachten hebben bij het bewegen. De geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen. Die hebben door hun leeftijd vaak te maken met complexe klachten. Het gaat overigens niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die vanwege ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson) verschijnselen vertonen van ouderdom.

Therapie in Leeuwarden

Fysiotherapie bij ouderen vindt plaats in onze praktijk in Leeuwarden en is gericht op:

  • herstel of behoud van bewegingsfuncties
  • verminderen van pijn
  • ontspannen van spieren
  • bevorderen van de balans tussen belasting en belastbaarheid
  • leren omgaan met beperkingen

Het bericht Vitaliteit, ook op latere leeftijd verscheen eerst op Spectrum Leeuwarden.

]]>