Vermoeidheid tijdens en na kanker

Vermoeidheid tijden en na kanker- specialismen - Spectrum Leeuwarden

Als je kanker hebt (gehad) word je dikwijls geconfronteerd met intense en onvoorspelbare vermoeidheid. Bijvoorbeeld zoals na een flinke inspanning. In samenwerking met stichting OncoSupport begeleiden wij (ex-)kankerpatiënten. Dit doen wij met speciale beweeg- en coachprogramma’s. Lees meer over wat de oncologie begeleiding bij Spectrum Leeuwarden inhoudt.

Leven met onzekerheid

Als je geneest van kanker ben je dankbaar en blij. Toch leef je je hele verdere leven in onzekerheid. Die onzekerheid tekent je verdere leven. Ook heeft het een grote impact op het psychosociale welzijn. Als de medische zorg is afgerond en je verlaat het ziekenhuis wordt je voor je gevoel teruggeworpen op je eigen omgeving. In deze situatie, meestal rond een maand of zes, is er behoefte aan ondersteuning en informatie. Bij Spectrum Leeuwarden richten wij ons op de specifieke behoeften van het individu. Centraal in de behandeling staat het creëren van een actieve houding.

Vermoeidheid & beweging

Een van de meest voorkomende klachten is vermoeidheid. Tot ver na een behandeling kan extreme vermoeidheid zich voordoen. Deze vermoeidheid is heviger dan normale vermoeidheid, zoals die na flinke inspanning. Het gaat niet makkelijk weg na rust of slaap. Het beheerst je leven. Herstel verloopt moeizaam. Veel mensen houden dit gevoel mogelijk de rest van hun leven. Het dagelijks functioneren en arbeidsre-integratie worden hierdoor in mindere of meerdere mate (blijvend) beperkt. Hoewel veel mensen het niet verwachten, is bewegen juist een goede manier om deze vermoeidheid tegen te gaan. Fysieke activiteit, mits goed gedoseerd, helpt de vermoeidheid en andere klachten te bestrijden. Het is niet alleen goed voor het lichaam, het verbetert ook de stemming.

Onco-Active

Sinds 1995 begeleiden de therapeuten van Spectrum Leeuwarden mensen met (post-)oncologieklachten. Met een speciaal beweeg- en coachprogramma, ‘Onco-Active’, worden klachten bestreden. ‘Onco-Active’ is een programma dat op maat kan worden gemaakt. Hierdoor is het geschikt voor iedere (ex)kankerpatiënt.

OncoSupport

Door middel van een uitgebreide intake wordt gekeken wat de patiënt nodig heeft en wordt een specifiek en passend behandelprogramma gemaakt. Spectrum Leeuwarden werkt hiervoor ook samen met de stichting OncoSupport. Deze stichting zet zich in om mensen die geconfronteerd worden met kanker te ondersteunen. Na de diagnose en behandeling van kanker kost het veel moeite het leven nieuwe inhoud en vorm te geven. Want de mens is van origine een sociaal wezen. Mensen hebben mensen nodig. Juist mensen met empathie en mensen die uit eigen ervaring spreken kunnen degenen die geconfronteerd worden met deze ziekte helpen. Stichting OncoSupport brengt deze mensen samen, organiseert verschillende inspirerende projecten en activiteiten en verschaft mensen van informatie.

Fysiotherapie & kanker

We hebben geconstateerd dat beweging helpt tegen vermoeidheid. De fysiotherapeuten van Spectrum Leeuwarden helpen u graag weer in beweging te komen door middel van het Onco-Active behandelprogramma. Wij staan u graag te woord voor al uw vragen over het Onco-Active programma en overige vragen over oncologiebehandelingen in samenwerking met OncoSupport.