Spectrum Dry Needling

Dry Needling wordt ingezet om spierverhardingen effectief te laten ontspannen.

Dit doen wij door verharde spieren aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

 

Wat is een spierverharding en wat voelt u daar van?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier. Naast een lokale drukpijn, veroorzaakt deze verharding vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam. Die laatste pijn noemen we een “triggerpoint”, omdat dit punt elders in het lichaam de pijn kan oproepen.

Klachten kunnen zich uiten door:

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

Spierverhardingen ontstaan door:

  • langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek- en armklachten (vroeger RSI genoemd, nu CANS of KANS=Klachten Arm Nek en Schouder )
  • overbelasting bij sporters
  • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband
  • mentale factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Dry needling is geen acupunctuur. Acupunctuur is gebaseerd op meridiaanleer en is een Oosters, energetisch gericht concept. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich op klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golferselleboog.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een ‘local twitch respons’, waarna deze spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling.

Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

ook buiten kantooruren kan je terecht

Mening van de klant

Wat doet een fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut begint, door een gesprek en onderzoek, uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden. De fysiotherapeut besteedt in zijn onderzoek ook hier aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er naar spierketens wordt gekeken en niet alleen naar één spier.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. Dat gaat zo snel dat u meestal even schrikt. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. In de eerste behandeling beperken we ons tot het aanprikken van meerdere spieren, om zo uw reactie te testen.

Behandeling in Leeuwarden

Behandeling vindt plaats in een vertrouwde omgeving, namelijk onze praktijk in hartje Leeuwarden. Ons team specialisten staat voor u klaar om uw pijn effectief te bestrijden.