Bovenbeen klachten

Bovenbeenklachten zijn divers van aard. We maken een onderscheid in sportblessures en niet-sportblessures.

Sportblessures van het bovenbeen komen regelmatig voor. Dikwijls is er sprake van een acute blessure tijdens de sportinspanning. Blessures kunnen ook chronisch worden. Gelukkig in vergelijking met andere sportblessures veel minder en minder.
Dikwijls is er sprake van een spierkneuzing door contact met een tegenstander of spierverrekking door een snelle samentrekking van de spier. Veelvoorkomende sportblessures zijn de liesblessure en de hamstringblessure. Dit zijn dikwijls onaangename blessures die moeilijk herstellen.

Bovenbeen klachten of blessures - Spectrum Fysiotherapie

Disbalans

Andere oorzaken van een blessure is de disbalans welke kan bestaan tussen de verschillende spieren. Bij liesblessures zien we nogal eens een verminderde balans tussen de buik-, lies-, en rugspieren. Door een te groot verschil in kracht tussen de hamstrings en de bovenbeenspieren aan de voorzijde kan tijdens het sporten een acute hamstringblessure ontstaan.

Een complicatie van een lies- en bovenbeenletsel is een verkalking in de spier.

Bovenbeen klachten kunnen een uitstraling zijn vanuit de rug – bijvoorbeeld een ischias – of vanuit het heupgewricht – bijvoorbeeld impingement of inknelling in de heup. Ook artrose (slijtage) van de heup kan uitstraling in het bovenbeen veroorzaken. Net zoals een slijmbeurs ontsteking.

Behandeling in Leeuwarden

De behandeling vindt plaats in onze praktijk in hartje Leeuwarden, waar onze therapeuten u graag verwelkomen.