Enkel blessures

De eisen welke aan het enkelgewricht worden gesteld zijn groot. Het draagt het lichaamsgewicht en moet daarom goed belastbaar zijn. Tijdens het bewegen moet het enkelgewricht zich continu aanpassen aan de omstandigheden. Het moet tegelijkertijd stabiel zijn en ook flexibel. Door de aanwezigheid van vele sensoren in het gewricht, kapsel, banden, pezen en spieren wordt een goede stabiliteit gecreëerd. Wanneer er iets mis is met de enkel kan het lichaam zich niet meer goed verplaatsen of ingewikkelde bewegingen maken. Een enkelprobleem beperkt de persoon in het dagelijks leven.  

Enkel blessures - Spectrum Fysiotherapie

Enkel als sportblessure

In de sport komen veel enkelblessures voor. In 2017 was 15% van de sportblessures een enkelblessure. In 2017 zagen de Spoedeisende Hulpen 14.600 enkelblessures waarvan 1/3 werden gediagnosticeerd als ernstig. Bijna de helft van alle enkelblessures wordt veroorzaakt door vallen of verstappen of overbelasting. Men schat dat jaarlijks 600.000 mensen een enkelletsel oplopen, variërend van mild tot ernstig. Zaalvoetbal staat op de eerste plaats w.b. de kans op een enkelblessure. Daarna komt basketbal, volleybal, veldvoetbal en korfbal. 

De directe medische kosten voor de enkelblessures waarvoor sporters op de SEH-afdeling werden behandeld en/of werden opgenomen in het ziekenhuis bedroegen in 2017 15 miljoen euro, wat een gemiddelde is van 1.000 euro per blessure. De enkelfractuur was het duurst met gemiddeld 1.500 euro. Ter vergelijking, de gemiddelde directe medische kosten van een enkelverstuiking bedroegen 800 euro. Enkelfracturen zorgden ook voor de hoogste totale directe medische kosten namelijk 7,3 miljoen euro, de helft van het totaal.

Gevolgen van een niet goed herstelde (niet goed gerevalideerd) enkelletsel kunnen vervelend tot ernstig zijn. Langdurige klachten zoals chronische pijn, niet goed belastbaar zijn, dikke enkel, chronische achillespees klachten, regelmatige of continue verzwikkingen komen regelmatig voor. Met als gevolg verminderd functioneren in het dagelijks leven, niet kunnen sporten, niet goed kunnen wandelen, etc. 

Enkel letsel in het dagelijks leven

In het dagelijks leven komen ook enkelklachten voor. Die zijn meestal veel minder ernstig dan een letsel ten gevolg ban sportletsel. Dikwijls zijn het milde verzwikkingen. Achillespees letsel of ander spier/peesletsel komt dan alleen voor in samenhang met een ziekte.  

In het dagelijks leven zien we naast milde verzwikkingen de artrose. In de volksmond de “slijtage” van het enkelgewricht. In tegenstelling tot artrose van de knie of heup ontstaat artrose van de enkel meestal na beschadiging van het gewricht door een botbreuk waardoor dikwijls een standsverandering ontstaat. Kleine standsveranderingen in de enkel hebben een grote impact op de belasting van het kraakbeen in de toekomst. 

De rol van de fysiotherapeut

In alle gevallen zijn de gevolgen van een verzwikking, verstuiking, letsel te minimaliseren met een goede revalidatie. 

Behandeling in Leeuwarden

De behandeling vindt plaats in onze praktijk in hartje Leeuwarden, waar onze therapeuten u graag verwelkomen.