Gezondheid: de taal van het lichaam

Gezondheid: de taal van ons lichaam | Specialismen | Spectrum Leeuwarden

In onze praktijk behandelen we dagelijks mensen met werkgerelateerde klachten. Zo kan er veel pijn aan de rug en nek ontstaan door langdurig achter de computer te zitten. Lichamelijk inspannende arbeid kan ook aanleiding zijn voor bepaalde klachten.

Wat misschien niet zo snel bij u op komt als u de woorden “arbeidsgerelateerde klachten” hoort zijn bijvoorbeeld een burn-out, een overspannen gevoel en stress ervaren. Hoe wordt en blijft je gezondheid in balans?

De balans in uw positieve gezondheid

Meer dan een miljoen werknemers in Nederland krijgen een burn-out, raken overspannen en ervaren veel stressklachten! Wanneer deze gevoelens niet voldoende onder de aandacht worden gebracht wordt de kans op uitval steeds groter. Het lichaam praat namelijk tegen ons want het lichaam geeft haar grenzen aan. Maar als wij niet naar ons lichaam luisteren zal zij zich op een gegeven moment ‘afsluiten’. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je positieve gezondheid in balans is.

U denkt misschien “Wat is positieve gezondheid?”. De positieve gezondheid omvat zowel uw lichamelijke, psychische, sociale en spirituele gezondheidsaspecten. Wanneer de verschillende aspecten uit balans raken worden we ziek. We kunnen merken dat het uit balans raakt wanneer we luisteren naar wat ons lichaam ons probeert te vertellen.

Luister naar uw lichaam

Ieder mens is uniek. Daarom ‘praat’ ieders lichaam in haar eigen ‘taal’. Het is aan ons om de taal van ons lichaam te leren begrijpen. Wanneer we tegen een burn-out aanzitten of dreigen uit te vallen op het werk kan dit worden herkend aan kleine veranderingen. Misschien ervaart u dat u steeds slechter slaapt, een vervelend gevoel in uw onderbuik ervaart, een vermindering in uw enthousiasme opmerkt of het gevoel dat u steeds maar dingen “moet”. Zo zijn er nog veel meer subtiele veranderingen waaraan u kunt merken dat u minder belastbaar aan het worden bent. Zo kunt u merken dat de belasting op uw positieve gezondheid zwaarder wordt dan uw belastbaarheid. Met andere woorden: uw last wordt groter dan uw kracht.

Stress- en burn-out Coach

Zoals genoemd bestaat de positieve gezondheid uit verschillende aspecten die het liefst in balans moeten zijn. De balans vinden is echter niet makkelijk. Daarom bestaan er stress- en burn-out coaches. De coach helpt u de taal van uw lichaam te leren interpreteren. Hij brengt de symptomen terug naar de oorzaak en helpt u op weg naar een positieve gezondheid dat geheel in balans is. Bij Spectrum Leeuwarden bent met alle soorten arbeidsgerelateerde klachten aan het juiste adres. Heeft u nog vragen over wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied van coaching? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten!