De basis van een gezond lichaam: voeding

Voeding - de basis van een gezond lichaam | Specialismen | Spectrum Leeuwarden

U kent het spreekwoord “Je bent wat je eet” vast en zeker. Dat is ook niet zomaar een spreekwoord, iedere zeven jaar bent u eigenaar van een ‘nieuw’ lichaam. Iedere cel in het lichaam is dan namelijk vervangen.

Misschien wist u het nog niet, maar uw voedselinname heeft grote invloed op uw cellen. De cel neemt de voedingsstoffen in kleine deeltjes op. ‘Verkeerde’ voeding kan voor ontregeling in de cellen zorgen. De cellen stoppen dan bijvoorbeeld met delen, of ze delen juist te snel. Ontregeling in de cellen heeft op zijn beurt weer veel invloed op verschillende aspecten van het lichaam, zoals o.a. emoties, vermoeidheid en energie. Hierdoor vormt voeding dus de basis van een gezond lichaam.

Voeding is persoonlijk

Ieder mens is verschillend en reageert anders op voeding. Ieder mens heeft ook verschillende behoeften op het gebied van voedingsstoffen. U heeft vast wel een vriend of vriendin die erg veel kan eten en toch slank blijft, terwijl u misschien juist snel aankomt. Zo ziet u maar dat wat voor de een gezonde voedingsstoffen zijn kan voor de ander een negatieve uitwerking hebben. Daarom is het belangrijk dat uw voeding afgestemd wordt op uw lichaam, uw behoeften en uw doelen. Omdat een voeding zo sterk afhangt van het individu is het moeilijk om er in uw eentje achter te komen wat uw lichaam nou precies nodig heeft. Gelukkig is hiervoor hulp beschikbaar en hoeft u het dus helemaal niet in uw eentje te doen!

De rol van een diëtist

Het is een grote misvatting dat u alleen naar een diëtist gaat wanneer u wilt afvallen. Een diëtist helpt u bij het leggen van een gezonde basis voor een gezond lichaam door te beginnen met het analyseren van uw voedingsgewoonten. Ook kan een diëtist gericht voedingsadvies geven en een persoonlijk plan van aanpak voor u maken. Want gezond eten legt de basis voor een gezond lichaam met voldoende weerstand en een mooie energiebalans. Daarnaast begeleidt de diëtist de mensen bij het veranderen van hun voedingsgedrag, zodat zij gezonder gaan leven en beter in hun vel gaan zitten.

Voedingsadvies in hartje Leeuwarden

Bij Spectrum hebben wij een unieke kijk op een ‘gezond lichaam’. Door de samenwerking tussen de diëtist, onze voedingstherapeut en onze voedingswetenschapper wordt de situatie niet alleen vanuit de diëtiek bekeken maar vooral ook vanuit het holistische, biochemische optiek. Alleen wanneer de situatie vanuit deze drie optieken wordt onderzocht vanuit de wetenschap kunt u verzekerd zijn van een oplossing.

In de praktijk worden mensen geholpen met allerlei soorten klachten. Naast overgewicht kunnen ook patiënten met diabetes, maag- en darmklachten, zoals de ziekte van Crohn of Collitus Ulcerosa, en hart- en vaatziekten bij de voedingsdeskundigen terecht. De diëtist houdt zich dan ook vooral bezig met voeding in relatie tot ziekte en gezondheid en onderzoekt samen met de patiënt welke voeding van belang is. Er wordt altijd een individueel advies gegeven: persoonlijk en op maat. Daarbij wordt er natuurlijk rekening gehouden met de persoonlijke wensen én met de eigen mogelijkheden.

Start vandaag met het leggen van een gezonde basis voor een gezond lichaam bij Spectrum Fysiotherapie!