Zo lang mogelijk klachtenvrij blijven

Klachtenvrij blijven door middel van training bij Spectrum Leeuwarden

Ineens lukt het niet meer…
Vaak hoor ik het zinnetje: “Maar dat doe ik altijd al zo, en het ging altijd goed”. Of: “Ik beweeg de hele dag op mijn werk, dus ik doe genoeg”. Toch ontstaan er in de loop van de tijd klachten of lukken bepaalde activiteiten niet meer. Klachtenvrij blijven lijkt moeilijk.

Vanaf ongeveer ons 35e levensjaar is de opbouwfase van ons lichaam klaar. Vanaf dan zijn de processen in ons lichaam gericht op onderhouden en veroudering. De eerste jaren merk je daar niks van. Alles gaat gewoon door. Heb je een fysiek zwaar beroep, bijvoorbeeld in de bouw, zorg of schoonmaak, dan kan het zijn dat je al “jong” klachten gaat krijgen van pijn of ongemak.

Biologische processen

Gedurende die eerste 35 jaar van je leven bouw je de belastbaarheid van je lichaam op. Die belastbaarheid is afhankelijk van een aantal factoren: erfelijkheid, mogelijk aanwezige aandoeningen/ziektes, voedingstoestand, levensstijl.

Na het 35e levensjaar neemt de belastbaarheid van ons lichaam af door allerlei biologische processen. Bijvoorbeeld kraakbeen wordt niet meer aangemaakt. Botopbouw gebeurt alleen door middel van belasting. Je longcapaciteit neemt af. Het aantal spiervezels neemt af. Je bindweefsel wordt stugger  enz. Deze processen zijn te beïnvloeden door middel van training en oefening.

Tijdens het leven wordt een bepaalde belasting van het lichaam gevraagd. Om zo lang mogelijk geen klachten te ontwikkelen is het belangrijk om de belastbaarheid van het lichaam hoger te houden dan de belasting die er gevraagd wordt.

Trainen

Training is de beste manier waarop je de belastbaarheid zo hoog mogelijk kunt houden en je langer klachtenvrij kunt blijven. Je geeft je lichaam prikkels boven op je dagelijkse activiteiten. Trainingsvormen zijn: krachttraining, coördinatietraining, conditietraining, yoga, ademhalingstraining.

Geef je het lichaam geen extra prikkels, dan komt er, sneller dan je verwacht, een moment dat de belasting hoger is dan je belastbaarheid. Wanneer dat gebeurt, merk je: Het lukt niet meer…

Dus heb je een beroep dat fysiek veel van je vraagt, maar dat je wel graag wilt blijven doen tot je pensioen, dan is het erg belangrijk om naast het werk te gaan trainen.

Na een vermoeiende dag neerploffen op de bank is heel begrijpelijk, maar doe je lichaam een plezier en ga 2 tot 3 keer in de week voor of na het werk een training doen die goed bij je past en waardoor je belastbaarheid vergroot wordt. Zo voorkom je vroegtijdige klachten van overbelasting.

Bij Spectrum Leeuwarden kunnen we je op weg helpen om klachtenvrij te blijven door te zoeken naar wat het beste bij je past. Kom eens langs of vul het formulier in, dan nemen we contact met je op.