Geriatrie fysiotherapeute Lenny - Spectrum Leeuwarden
Passie en toeval

Lenny heeft zelf altijd veel aan sport gedaan en was ook van plan daar iets mee te gaan doen. “Als je iets met sport wilt gaan doen, kom je al snel in de commerciële richting, maar dat leek mij dan weer niks”, aldus Lenny. “Op gegeven moment kwam ik via via bij een verpleeghuis terecht. Daar hadden ze namelijk tijdelijk iemand nodig in verband met zwangerschapsverlof. Meestal duurt dat drie maanden, maar ik vond het zo leuk dat ik eigenlijk wel wilde blijven. Uiteindelijk heb ik daar tien jaar lang gewerkt”. Lenny wilde graag doorgroeien in een specialisatie. Helaas was daar bij het verpleeghuis geen ruimte voor.

In de praktijk van Spectrum wilden ze ook graag ouderenzorg in de eerste lijn van zorg aanbieden. “Zodoende ben ik hier ’s avonds met groepen begonnen en na de verhuizing kon ik aan de slag als fysiotherapeut”, aldus Lenny.

Van fysiotherapie naar geriatrie

Met een basis in de fysiotherapie heeft Lenny zich gespecialiseerd in de Geriatrie. Geriatrie is een specialisatie die zich richt op ouderen die vaak meerdere klachten ervaren. Als algemene fysiotherapeut zie ik nu veel meer ouderen dan voorheen. Vaak hebben de patiënten verschillende klachten. Niet alleen een zere arm, een zere knie of een verstuikte enkel, maar meestal meerdere klachten tegelijk. Dat maakt het erg interessant!

Een samenwerking van specialisaties

Het is ondertussen geen verrassing meer dat bij Spectrum een breed scala aan diensten gelevert. Iemand kan hier binnenlopen met bijna elk soort klacht en kan geholpen worden door verschillende specialisten. Dat vind ik eigenlijk ook alleen maar handig. Tijdens de behandeling kom je op gegeven moment bij de vraag ‘wat voeg ik nog toe?’ Maar dan weet je dat de behandeling niet stil moet blijven staan, want dan ben je weer terug bij af.
Dat er zo veel verschillende specialisten binnen Spectrum aanwezig zijn, betekent ook dat de overdracht van patiënten binnen het team gemakkelijk en snel gaat. Zo kan iemand vanuit de behandeling bij de fysiotherapeut overgedragen worden naar een bewegingsgroep waar zij verder geholpen kunnen worden.

De helende eigenschappen van beweging

Wanneer je in beweging bent worden er bepaalde stoffen in je lichaam aangemaakt waardoor jij je beter gaat voelen. Het zelfvertrouwen wordt weer wat groter en je bewegingsgevoel wordt daardoor wat ruimer en stabieler. Ik hoor vaak van mensen dat ze zich dan ook thuis beter redden met het aankleden of met de deur uit gaan. Dat maakt het natuurlijk wel heel succesvol.

Kijken wat wél kan

Wanneer iemand hier binnenkomt, leggen we de focus op wat de persoon wél kan. Ik merk dat mensen zich verbazen over wat zij wel kunnen doen. Bij Spectrum wordt er namelijk ‘omgekeerd gedacht’. Wanneer de focus wordt gelegd op de zaken die niet lukken, is het makkelijk om daarin te blijven hangen. Maar als het omgedraaid wordt en je beseft wat wél kan, gaat er een nieuwe wereld voor je open.

Mensen met chronische problematiek helpen

Mensen met chronische pijnklachten lopen er vaak al een hele tijd mee rond. Soms is de hoop ver te zoeken. “Je kunt niet verwachten dat de chronische pijn zomaar weggaat, maar door daar anders tegenover te staan kan het een groot stuk verlichting bieden.”, vertelt Lenny tot slot.

Contact Formulier

Neem contact met ons op.

  • Bij voorkeur mobiel