Aad van der Windt - Master Sportfysiotherapeut - Spectrum Leeuwarden

Aad van der Windt is naast master sportfysiotherapeut medeoprichter en eigenaar van Spectrum Leeuwarden.

Eigenlijk wilde Aad altijd dierenarts worden maar hij werd steeds maar niet ingeloot voor de studie dierengeneeskunde. Een kennis van mij ging fysiotherapie studeren. Ik werd wel nieuwsgierig, dus ik ging maar eens kijken. Tijdens een testdag werd ik ingeloot.
Tegenwoordig heeft Aad meerdere specialisaties binnen de fysiotherapie eigen gemaakt.
Ik vond het vak fysiotherapie een te beperkt vakgebied. Het was ook erg lastig om precies de oorzaak van de klacht te vinden. Wat is nou’de klacht achter de klacht’ zou je kunnen zeggen. Een klacht is namelijk ingewikkelder dan de meeste mensen denken.

Diagnostiek in de vroegere fysiotherapie

Wanneer je je been breekt, is het heel makkelijk. Dan is dat heel duidelijk dat je een tijdje niks mag doen. Je moet eerst herstellen. En als het herstelt is, dan is het duidelijk dat de spieren te zwak zijn, dus moet je die gaan oefenen. Dat is een logica die natuurlijk heel duidelijk is”.
Maar met chronische klachten gaat het lang niet altijd zo makkelijk. Zeker niet in de tijd toen Aad net fysiotherapeut was. “In die tijd waren er al enorm veel chronische klachten, waar men niks mee kon.

Op zoek naar een betere manier

Toen ben ik op zoek gegaan en ben ik heel veel verschillende studies gaan doen. Hierbij had ik vooral één vraag in mijn gedachten: ‘wat is nou de oorzaak van chronische klachten?’. Het bleek later ook dat fysieke klachten vaak onderhouden worden door allerlei andere factoren. Want je zou zeggen; je doet therapie en dan moet het ook helpen. En waarom helpt het dan niet? Dat zijn allemaal vragen die ik dus al had. Onder andere heb ik acupunctuur gedaan, voedingstherapie, reflextherapie, op sportgebied heb ik heel veel gedaan, revalidatie, gedrag en psyche. Dus op allerlei verschillende terreinen zoek ik aanknopingspunten waardoor klachten misschien worden onderhouden of worden veroorzaakt.

Net als in vele andere vakgebieden heeft ook de fysiotherapie vele ontwikkelingen doorgemaakt. Technologische ontwikkelingen en innovaties hebben ook in deze branche veel invloed gehad op de manier van aanpak. “En wat blijkt nou, mijn aanpak werkt! De laatste jaren wordt er steeds meer gewezen op dat ‘het juist in beweging blijven’ de beste manier is om chronische klachten aan te pakken. Niet alleen met chronische pijn, ook chronische vermoeidheid, waar ik zelf ook erg veel last van heb gehad. Er werd ook altijd geadviseerd: ‘doe rustig aan’. Ik heb besloten om er juist iets tegen te doen. Door allerlei onderzoeken en met behulp van allerlei verschillende aanpakken op het gebied van onder andere voeding en acupunctuur, was ik na een jaartje of 6 over mijn chronische vermoeidheid heen.

Ervaring onderbouwd met wetenschap

Ik kijk niet alleen naar de klacht, ik kijk meer naar de persoon, en wat hij nodig heeft. De meeste therapeuten zeggen dat ze dat wel doen en daar ga ik dan ook vanuit. Maar ik doe het wel vrij extreem. En het heeft er meer mee te maken dat ik meer in de holistische benadering zit. Maar natuurlijk wel wetenschappelijk onderbouwd. Ik heb ontdekt, sinds de afgelopen jaren, dat ik eigenlijk bezig ben niet alleen holistisch maar vanuit de systeembiologie.”, aldus Aad.
Systeembiologie zegt: Je hebt dimensies die een klacht onderhouden, veroorzaken en beïnvloeden. Het vervelende is, als je maar 1 ding aanpakt, dat dat niet gaat werken. Omdat die andere factoren zo sterk zijn dat die met z’n allen de klacht onderhouden. Maar als je alles nou tegelijkertijd aanpakt, dus alle factoren tegelijkertijd verbetert, heb je de grootste kans op herstel.

De belangrijkste vraag: waarom?

Volgens Aad is het erg belangrijk om de ‘waarom’ vraag te stellen. Anders kan hij niet de juiste therapie aanbieden. “Als ik de oorzaak niet weet, heb ik ook niet de juiste therapie. Dus dan weet ik dat ik een grotere kans heb dat het mislukt. Ik heb er een hekel aan dat het mislukt. Zo simpel zit ik in elkaar. Dat is dus de reden waarom ik toch alles wel probeer te vinden. Het lukt ook heel vaak wel, maar helaas niet altijd.”

Niet vanuit problemen, maar vanuit de oplossing!

Aad wil niet kijken in problemen, dat is één van zijn stellingen. Het probleem vind ik niet belangrijk. Ik vind de oplossing belangrijk. De eerste insteek blijft echter dat ik hun probleem wil horen. Waar zitten ze mee, welke ervaringen hebben ze ermee, welke beperkingen ervaren ze, wat zouden ze graag willen? Ondanks het gegeven dat je heel veel last hebt, wat wil je nou graag? dat inventariseren we. En dan is mijn vraag ‘Hoe gaan we het oplossen?’. Nogmaals, de oplossing is veel leuker. Mensen focussen zich sneller op hun onmogelijkheden. Ik focus mij met die mensen juist op hun mogelijkheden. Want het leuke is: ik weet wel wat ik niet kan, maar ik weet waar ik heel goed in ben, dus dat ga ik eerst doen. Dat vind ik veel leuker.

Contact Formulier

Neem contact met ons op.

  • Bij voorkeur mobiel