Psychosomatische fysiotherapeute Lisanne - Spectrum Leeuwarden

Lisanne Tilma is sinds 2015 werkzaam bij Spectrum Leeuwarden. Ze werkt er met veel plezier en enthousiasme. Daarom was ze blij dat zij na haar afstudeerstage bij Spectrum kon blijven.
De eerste twee jaar heeft Lisanne zich volledig gericht op de algemene fysiotherapie. Daarna is ze begonnen met haar driejarige master tot psychosomatische fysiotherapeut. In juni 2020 is zij afgestudeerd als master psychosomatisch fysiotherapeut (MSc). “Ik wilde mij verdiepen in waarom sommige fysieke klachten bij sommige mensen niet herstellen. Daarom heb voor de master psychosomatische fysiotherapie gekozen. Mijn interesse ligt in de relatie tussen het lichaam en geest. En ik houd ervan om holistisch te kijken naar mijn cliënten.

Ik werk graag met complexere problematiek en vind het interessant om te zoeken naar de schakels die een persoon uit balans brengen, om daar vervolgens op in te spelen. Het is mijn passie om mensen te inspireren en letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. Om zo bij te dragen aan hun ontwikkeling.”

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is de vorm van de fysiotherapie die zich richt op lichaam (somatiek) en geest (psyche). Het lichaam en de geest beïnvloeden elkaar. Geestelijke spanning kan leiden tot lichamelijke pijn. Stress kan bijvoorbeeld bepaalde lichamelijke klachten veroorzaken zoals pijn in het hoofd, in de nek, in de rug etc. Omgekeerd kunnen lichamelijke klachten ook leiden tot stress. Iemand die lichamelijk ziek is, heeft bijvoorbeeld kans om zich depressief te voelen. Of ze krijgen verminderd vertrouwen in het eigen lichaam. Er is bij deze klachten vaak sprake van een verstoring van de balans tussen lichamelijke en psychische belasting.

Er kan een verband zijn met de levensomstandigheden. Bijvoorbeeld hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Als master psychosomatisch fysiotherapeut werkt Lisanne volgens het Biopsychosociale-model. Dit houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische, emotionele en sociale aspecten bij de behandeling betrokken worden. De therapie is erop gericht het evenwicht te herstellen tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.

Verschillende doelgroepen en empathisch vermogen

Lisanne werkt met verschillende methodieken en doelgroepen. Methodieken waar ze werkt zijn:

  • Acceptance and commitment Therapy (ACT)
  • Mindfulness
  • Pijn- en stress educatie
  • Reducept
  • Motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering
  • Pijn- en stress educatie
  • Graded activity
  • Exposure in vivo
  • Ontspanningsoefeningen in de vorm van autogene training en progressieve relaxatie

“Daarnaast focus ik mij op inzicht, bewust worden van beweeggedrag en aanpassingen in beweeggedrag. Ik werk graag met volwassenen. Maar ook jongeren en adolescenten met psychosomatische klachten vind ik een uitdaging.”

Lisanne vindt het prettig werken bij Spectrum. Spectrum is een persoonlijke, laagdrempelige praktijk. Daarbij wordt er gekeken vanuit een holistisch mensbeeld. We nemen de tijd voor de cliënt en dit maakt Spectrum uniek. De mensen waarderen mijn empathisch en luisterend vermogen waardoor ze zich snel veilig en vertrouwd bij mij voelen.

Contact Formulier

Neem contact met ons op.

  • Bij voorkeur mobiel